A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Švédsko - Průvodce

Švédsko nemá sice tak celosvětově vyhlášenou kuchyni jako Francie, Itálie nebo třeba asijské země, to však neznamená, že si na skandinávském poloostrově nepochutnáte. Máte-li rádi autentické poznávání cizí země s celou její kulturou a životním stylem, určitě si ve Švédsku zajděte do restaurace.Tradice Restaurace Pití

Tradiční národní jídla

Základem švédského jídelníčku jsou ryby a dary moře, obvyklá je také zvěřina. Ve většině restaurací proto jako tradiční menu servírují lososa, tresky nebo sledě, a to na mnoho způsobů, nejčastější přílohou jsou brambory.

Typicky švédským pokrmem jsou také masové kuličky, doprovázené brusinkovým želé, džemem nebo omáčkou.

Brusinky jsou také přísadou mnoha domácích koláčů a dezertů a k šálku kávy v kavárně to vůbec není špatná volba.

Stravovací návyky Švédů

Běžná snídaně všedního dne sestává ve Švédsku z černé kávy a kukuřičných lupínků nebo müsli s mlékem, někdy nechybí jogurt. Poněkud lehčí snídani vyváží poměrně vydatný oběd v podobě teplého hlavního chodu, salátu a trochu neobvyklého „moučníku“ - krajíce chleba s máslem. Pokud si potrpíte na sladké, vydejte se do malých pekáren a ochutnejte domácí koláče a podobné speciality. Skandinávie také dala zbytku Evropy pojem „švédský stůl“ aneb ubrousku prostři se (a pořádně se předveď). Obdobou švédského stolu je jeho slavnostnější vánoční varianta julbord, najdete na něm vše, co patří ke švédské vánoční tradici.

Jak to chodí v restauracích

Většina restaurací se od našich příliš neliší, neklade se nijak výrazně vyšší důraz na společenský bonton. Hledáte-li běžnější a levnější podniky, zajděte si na polední menu do bistra, kavárny nebo pekárny, která nabízí i sendviče a různé drobnější teplé pokrmy. Do luxusnějších restaurací je pochopitelně lepší jít na večeři, někdy je nezbytné mít společenský oděv.

Pokud jde o ceny, počítejte minimálně se sto švédskými korunami na osobu, ale cena za mnohostranné degustační menu (například za ochutnávku mořských specialit) se může vyšplhat až nad 700 SEK.

Spropitné je téměř vždy již započítáno v ceně menu, ale pokud jste navýsost spokojeni, můžete obsluze nechat 10 % - 15 % z celkové útraty.

Co si dát k pití

Kromě kávy, která je ve Švédsku velmi oblíbená, můžete ochutnat džusy z tamních lesních plodů, pokud máte chuť na větší říz, nepohrdněte švédským pivem. Piva se zde dělí na lehká, střední a silná; nejběžnější na žízeň je pivo lehké s nízkým obsahem alkoholu; silná piva jsou chutnější, ale dostanete je jen ve speciálních obchodem s označením Systembolaget nebo v restauraci. Obecně také platí, že lepší jsou piva z malých soukromých pivovarů, například pivo *Fallen Angel* nebo *Nils Oscar*. S troškou alkoholu se můžete setkat i v hruškovém či jablečném moštu, naopak pro kapku něčeho ostřejšího sáhněte po pálence z brambor Snaps nebo lihovině aquavit.

Raggmunk (nahrál: Eliska)
Raggmunk

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA